Velkommen til kortreist konsert i Stange kirke torsdag 23.mai klokka 19:30! Her presenterer vi i Hamar domkor programmet som vi skal ta med oss på kortur til Budapest der vi skal holde konsert i to kirker. Vi spiller kun på egne strenger med domkantor Trond Våge og kantor Gudbrand Aasen i spissen. For dem som følger Hamar domkor, er det et taktskifte fra konsertene vi har hatt siste året. Fra å fordype oss i de store verker med orkester, gjør vi nå et dypdykk i kormusikken over de siste 500 år. Publikum vil få et bilde på utviklingen av den flerstemmige vokalmusikken. I et slikt program er det naturlig å starte med den italienske renessansekomponisten Palestrina. Han omtales som kirkemusikkens redningsmann da han på midten av 1500-tallet fikk Tridentiner-konsilet til å godta flerstemt sang. De ville ellers ha forbudt denne musikkformen. Med dette som utgangspunkt har kormusikken utviklet seg gjennom århundrer, og programmet viser både a capella-musikk i forskjellige stilarter så vel som Schuberts Messe i G for kor og orgel. Programmet presenterer også nyere norsk kormusikk fra bautaene Hovland og Nystedt til de unge, fremadstormende komponistene Ola Gjeilo og Kim Andre Arnesen.

Hamar domkors faste akkompagnatør, Gudbrand Aasen, vil spille et stykke av Arvo Pärt som heter «Trivium». Pärt «oppfant» på 70-tallet sin egen komposisjonsstil som han kalte «tintinnabuli» (små klokker), og er delvis inspirert av gregoriansk sang. ​»Trivium» er et av de første stykkene skrevet i denne stilen. Pärt er kanskje den mest kjente av komponistene som skriver i minimalistisk stil, og siden 2011 har han vært verdens mest fremførte nålevende komponist. «Trivium» er latin og står for tre veier (stykket er tredelt) som leder i samme retning – til sannheten.

Gudbrand Aasen er kantor i Hamar og Vang menighet. Han har en cand.mag. fra Norges Musikkhøgskole i kirkemusikk og master som utøvende organist ved NTNU. Masterkonserten ble utført på Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen, et av Europas største orgler med nesten 10 000 piper. Han har studert orgelspill med Leif Solberg, Terje Winge, Harald Rise og Eric Lebrun (Paris). Et av høydepunktene i karrieren var da han fikk spille på et stort, helt originalt fransk Cavaille-Coll-orgel fra midten av 1800-tallet i Paris.Kormusikk gjennom 500 år

Vår faste dirigent Trond Våge, domkantor i Hamar domkirke, imponerer stadig med sitt brennende engasjement for kirkemusikken i Hamar. Han har sin utdanning fra Trøndelag musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole (NMH), og har hovedfag i korledelse.  Høydepunktet i karrieren var da han etter ti års arbeid for å få to nye orgler i Elverum kirke, fikk feire dette på en konsert der han dirigerte koret Cantate Domino med professor og internasjonal konsertorganist Terje Winge, hans store forbilde, på orgelkrakken. Vi håper konserten når det blir nytt orgel i Hamar domkirke blir en minst like stor opplevelse.

 

 

Kormusikk gjennom 500 år